Meldingen extreme neerslag Maas-Mergelland, zomer 2023

Op deze pagina leggen we een verband tussen de informatie van extreme neerslag uit radarbeelden en de meldingen van de impact van die gebeurtenissen op de grond.

Eijsden-Margraten
Voor de gemeente Eijsden-Margraten zijn de locaties van de wateroverlast meldingen van gebeurtenissen van de zomer in 2023 weergegeven, in samenhang met de maximum radarneerslag per 30 en 60 minuten.

Voor de radardata zijn 2 versies gebruikt, de Early Reanalysis en de MFBS data. De verschillen tussen de reeksen zijn relatief groot. De traditionele (langlopende) MFBS data geeft grotere (extreme) waarden, die nauwer lijken aan te sluiten bij de meldingen van de impact op de grond.

12 september 2023

Early Reanalysis radarneerslag (REcor)

MFBS protocol radarneerslag
Voor de gebeurtenis van 12 september 2023 is de MFBS radardata op 11 november 2023 nog niet beschikbaar.


25 augustus 2023

Early Reanalysis radarneerslag (REcor)

MFBS protocol radarneerslag

De radarneerslag volgens het MFBS protocol geeft voor dezelfde gebeurtenis van 25 augustus 2023 duidelijk grotere neerslaghoeveelheden dan de REcor waarden. Iets dat bij de gebeurtenis van 22 juni ook speelt Deze grotere neerslaghoeveelheden passen beter bij de meldingen in het gebied.


22 juni 2023

Early Reanalysis radarneerslag (REcor)

MFBS protocol radarneerslag

De radarneerslag volgens het MFBS protocol geeft voor dezelfde gebeurtenis van 22 juni 2023 duidelijk grotere neerslaghoeveelheden dan de REcor waarden. Iets dat bij de gebeurtenis van 25 augustus ook speelt Deze grotere neerslaghoeveelheden passen beter bij de meldingen in het gebied.