KNMI radarproducten vergeleken

Zuid Limburg ligt ver van De Bilt. Bij de watersnoodramp in 2021 waren de ervaringen met de nauwkeurigheid neerslagradardata niet al te best. Ondertussen zijn de nieuwe reanalysis producten REcor en RFcor vernieuwd. Deze pagina vergelijkt de beelden van de extreme neerslag van de nieuwe producten onderling en met de traditionele klimatologische set MFBS.

De radardata voor zowel alle reeksen wijkt flink af van de neerslagmetingen op NETATMO stations in de regio. De neerslagmetingen op een aantal locaties geven beduidend hogere waarden. Met name de wateroverlast in Valkenburg past beter bij die NETATMO metingen dan bij de radardata.

Zuid Limburg 22 juni 2023, max30 minuten neerslag om 15:10 UTC

RFcor
REcor
MFBS

De REcor en RFcor reanalysis beelden zijn vergelijkbaar. De traditionele MFBS reeks geeft duidelijk hogere waarden maar komt nog niet in de buurt van de NETATMO metingen. Het doel van de nieuwe producent en de verbetering van dit jaar was om juist die extremen beter te benaderen, het tegendeel lijkt hier het geval.

Zuid Limburg 22 juni 2023, max30 minuten neerslag om 19:45 UTC

REcor
RFcor
MFBS

Om 19:45 zien we hetzelfde effect als voor de beelden van 15:10. De extremere waarden ontbreken in de REcor en RFcor heranalyse.

Maastricht, 12 september 2023, max30 minuten neerslag om 19:45 UTC

RTcor
REcor
RFcor
MFBS