Onderhoud NETATMO regenmeter

Het onderhoud van een NETATMO regenmeter is eenvoudig, maar vraagt enige aandacht. De registratie van neerslag kan op een paar verschillende manieren mis gaan. Via de mobiele telefoon kunt u de werking van het apparaat in de gaten houden.

Samengevat komt het onderhoud neer op de controle van de werking van de batterijen, de werking en reiniging van het kantelbak-mechanisme en de mogelijke verstopping en reiniging van het ventiel in de opvangtrechter.

Controle hoeveelheden
Als het een keer flink geregend heeft dan kunt u de werking van uw regenmeter vergelijken met andere meetpunten in de buurt. Het kan natuurlijk voorkomen dat regenmeters verschillen in neerslag registreren ook al staan ze niet al te ver uit elkaar, bijvoorbeeld als er sprake is van lokale buien. Het wordt verdacht als bij een aantal grotere regengebieden uw regenmeter structureel meer of minder registreert dan meters in de buurt.

Meldingen
Via het (oude) NETATMO dashboard kunt u een melding van een zwakke accu instellen. Ook kunt u een melding instellen die aangeeft dat het in afgelopen uur meer van X mm neerslag is geregistreerd. Heeft het geregend en u heeft geen melding op uw telefoon gezien dan is er mogelijk iets aan de hand.

Via het (oude) NETATMO dashboard (online) kunt u een melding van een zwakke accu instellen. Ook kunt u een melding instellen die aangeeft dat het in afgelopen uur meer van X mm neerslag is geregistreerd. Heeft het geregend en u heeft geen melding op uw telefoon gezien dan is er mogelijk iets aan de hand.

Vervangen batterijen
Minimaal elke jaar moeten de batterijen (2x AA) worden vervangen, soms vaker. De draadloze verbinding heeft stroom nodig om het signaal van de kantelingen door te geven naar het centrale weerstation.

Voor het vervangen van de batterijen moet u de behuizing met de opvangtrechter verwijderen en dat geeft u gelijk toegang tot het kantelbak-mechanisme. Bij voorkeur gebruikt u gewone batterijen, oplaadbare batterijen zijn vaak snel leeg. Het is niet verstandig om veel vaker dan nodig de behuizing open te maken.

Kantelbak (mechanisme)
Voor een goede werking van de regenmeter is het belangrijk dat het kantelbak-mechanisme vrij kan bewegen.

Kantelbak mechanisme NETATMO regenmeter met batterij compartiment.

2 keer per jaar schoonmaken is normaliter voldoende. Het hangt er een beetje vanaf hoe makkelijk bloesem van omliggende bomen en struiken in de opvangtrechter terecht kan komen.

Opvangtrechter
Het ventiel van de opvangtrechter kan ook vervuild en verstopt raken door vogelpoep. Dit ventiel is eenvoudig te verwijderen uit de trechter en kan daarna ook eenvoudig gereinigd worden. Indien nodig is aanbrengen van bird-spikes een middel om te voorkomen dat vogels op de rand van de trechter gaan zitten om eventueel hun behoefte te doen.

Opvangtrechter NETATMO regenmeter met ventiel.

Na het inspecteren van het binnenwerk is het belangrijk dat de behuizing met de opvangtrechter goed wordt bevestigd. De meter moet ook recht staan om de kantelbak in een goede balans te houden.

Ontwikkeling